Kvalitetan doručak smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti


Kvalitetan doručak smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Poznato je, da je nepreskakanje doručka povezano s boljom općom kvalitetom prehrane i manjim kardiometaboličkim rizikom. Sada je nova studija pokazala da kvalitetan doručak koji daje pravu količinu energije za dan, otprilike četvrtinu dnevnog unosa, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ova klinička studija razmatrala je dva čimbenika. Prvo, energetski unos od doručka u odnosu na ukupni dnevni unos, razlikujući odgovarajući unos kalorija (20-30% od ukupnog dnevnog unosa) i druge razine. Drugo, analiziralo se učinke konzumiranja visokokvalitetnog doručka s odgovarajućom ravnotežom proteina, masti, vlakana i drugih hranjivih tvari te se otkrilo da unos odgovarajuće količine energije ujutro i to uz visokokvalitetnu hranu pridonosi smanjenju čimbenika kardiovaskularnog rizika.

Sudionici u ispitivanju koji su doručkovali kvalitetno imali su 1,5% manji opseg struka, 4% niže trigliceride i 3% viši HDL kolesterol. Visokokvalitetan doručak uključuje prave količine proteina, visokovrijednih masti, vlakana i minerala poput kalija i željeza, uz izbjegavanje prekomjernih dodanih šećera i zasićenih masti.

Valja istaknuti, da je nekvalitetni doručak također bio povezan sa slabijim radom bubrega.

Izvor:
The Journal of Nutrition, Health and Aging

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.