Kratke šetnje poslije jela smanjuju rizik od dijabetesa
Nova studija pokazala je da starije osobe kod kojih postoji rizik od dobivanja dijabetesa, mogu pomoću 15-minutne šetnje nakon svakog obroka, poboljšati svoju razinu šećera u krvi.
Smatra se da su tri kratke šetnje poslije jela bolje za kontrolu razine šećera u krvi nego jedna 45-minutna šetnja ujutro ili navečer.
Povišena razina šećera u krvi nakon obroka povećava rizik od razvoja dijabetesa, pa je odmaranje nakon jela "najgora stvar koja se može napraviti", ističu stručnjaci.
Šetnja nakon obroka "pomaže gušterači da radi svoj posao, tj. da izlučuje inzulin kako bi se smanjila povišena razina šećera u krvi nakon obroka". Jednako tako, zbog šetnje nakon obroka, jedan dio glukoze odlazi u mišiće za njihov metabolizam, pa se i tako smanjuje razina šećera u krvi.
Inače, poznato je da prekomjerna tjelesna težina i sjedilački način života povećavaju rizik za razvoj dijabetesa.
Izvor:
Diabetes Care