Konzumiranje ribe smanjuje rizik od depresije
Analiza 26 studija pokazala je da konzumiranje ribe može pomoći u smanjivanju rizika od razvoja depresije. Inače, poznato je da su ribe bogate hranjivim tvarima kao što su n-3 polinezasićene masne kiseline, visokokvalitetni proteini, vitamini i minerali, te da njihovo konzumiranje štiti od razvoja kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularna bolest i karcinom.
Svakako treba istaknuti da se preporuča konzumiranje ribe koja je bogata omega-3 masnim kiselinama.
Također, treba spomenuti da su neka prethodna istraživanja pokazala konzumacija voća, povrća, ribe i cjelovitih žitarica isto tako može smanjiti rizik od razvoja depresije.
Zanimljivo je da korištenje dodataka omega-3 masnih kiselina nije imalo tako izražen učinak na smanjivanje rizika od depresije kao i sama konzumacija ribe, što ukazuje da su za smanjivanje rizika od depresije važne i druge hranjive tvari iz ribe.
Izvor:
Journal of Epidemiology and Community Health