Konzumiranje masne ribe smanjuje rizik od pogoršanja srčane bolesti
Osobe sa srčanom bolesti koje redovito jedu masnu ribu imaju manje srčanih udara, kao i moždanih udara, te imaju manju vjerojatnost od razvoja zatajivanja srca ili smrti, ukazuje analiza četiri studija.
Zanimljivo, da studije nisu pronašle isti blagotvorni učinak konzumiranja ribe kod osoba bez srčane bolesti.
Spomenuti učinak u srčanih bolesnika pripisuje se omega-3 masnim kiselinama koje suzbijaju upalu u krvnim žilama, kao i u ostatku tijela. Jednako tako, u visokim dozama one također čine abnormalne srčane ritmove manje vjerojatnima i smanjuju razinu triglicerida. Također, mogu usporiti stvaranje aterosklerotskog plaka u krvnim žilama.
Čini se da omega-3 masne kiseline imaju stabilizirajući učinak na srce. Mogu smanjiti broj otkucaja srca i pomoći u prevenciji aritmija. Nekoliko uobičajenih izvora omega-3 su masna riba, orasi, brokula i edamame.
Izvor:
JAMA Internal Medicine