Konzumiranje kruški i jabuka može smanjiti rizik od moždanog udara
Prema rezultatima nizozemskog istraživanja provedenog na više od 20.000 ispitanika voće i povrće čiji su jestivi dijelovi bijeli može smanjiti rizik od moždanog udara više nego ostalo voće i povrće.
Voće i povrće analizirano u istraživanju bilo je na temelju boje "mesnatog" dijela voća i povrća podijeljeno u četiri skupine - zelena, narančasta/žuta, crvena/ ljubičasta i bijela. No samo se za "bijelo voće i povrće" pokazalo da statistički značajno smanjuje rizik od moždanog udara.
Tako se pokazalo da se za svakih 25 grama "bijelog voća i povrća" dnevno, rizik od moždanog udara može smanjiti za 9 posto. Inače prosječna jabuka ima oko 120 grama. Kod osoba koje konzumiraju "bijelo voće i povrće" u velikim količinama rizik od moždanog udara može se smanjiti i za 52 posto.
Istraživanje je pokazalo da su kruške i jabuke najčešće konzumirano "bijelo voće".
U "bijelo voće i povrće" bile su uvrštene jabuke, kruške, sok od jabuka, banane, cvjetača, cikorija, krastavac i gljive.
Izvor:
Stroke