Konzumiranje gljiva smanjuje rizik od raka
Analiza 17 studija u kojima je sudjelovalo više od 19.500 pacijenata s rakom, pokazala je da je veća konuzmacija gljiva povezana s manjim rizikom od raka. Inače, poznato je da su gljive bogate vitaminima, hranjivim sastojcima i antioksidansima.
Svakako treba istaknuti, da se pokazalo da bilo koja vrsta jestivih gljiva koja se uključi u svakodnevnu prehranu, može pomoći u smanjivanju rizika od raka.
Rezultati su pokazali, da osobe koje su dnevno jele 18 grama gljiva, imale su 45 posto manji rizik od raka u usporedbi s osobama koji uopće nisu jele gljive.
Gljive su najveći prehrambeni izvor ergotionina, koji je jedinstven i snažan antioksidans i stanični zaštitnik. Nadoknađivanje antioksidansa u tijelu može pomoći u zaštiti od oksidativnog stresa i smanjiti rizik od raka, ističu stručnjaci.
Također, treba reći, da je uočeno da je konzumacija gljiva najviše pomagala u smanjivanju rizika od raka dojke.
Izvor:
Advances in Nutrition