Konzumacija zaslađenih napitaka povećava rizik od zatajivanja srca


Konzumacija zaslađenih napitaka povećava rizik od zatajivanja srca

Ljudi koji redovito konzumiraju zaslađene gazirane sokove ili zaslađene voćne sokove, izloženi su većem riziku od zatajivanja srca, ukazuje švedska studija. Naime, pokazalo se da muškarci koji piju dva ili više zaslađena napitka dnevno, imaju 23 posto veći rizik od zatajivanja srca.

Smatra se da osobe koje redovito konzumiraju zaslađene napitke trebaju razmisliti o smanjenju njihova konzumiranja kako smanjili ne samo rizik od zatajivanja srca, nego i rizik od razvoja pretilosti, dijabetesa tipa 2, moždanog udara, te drugih bolesti.

Do zatajivanja srca dolazi kada srce više nema dovoljno snage da pumpa potrebnu količinu krvi kako bi se zadovoljila potreba tijela. Pacijenti sa zatajivanjem srca se lako umaraju, imaju zaduhu, te kod njih dolazi do nakupljanja viška tekućine u plućima ili tijelu, posebice potkoljenicama. Nažalost, samo pola njih je živo pet godina nakon dijagnoze zatajivanja srca. Procjenjuje se da više od 23 milijuna ljudi diljem svijeta pati od zatajivanja srca.

Inače, od ranije je poznato da je konzumacija zaslađenih napitaka povezana s povećanim rizikom od hipertenzije i srčane bolesti, te je stoga logično da njihova konzumacija također povećava rizik i od zatajivanja srca.

U istraživanju je sudjelovalo 42.400 muškaraca u dobi od 45 do 79 godina.

Izvor:
Heart

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.