Konzumacija ribe smanjuje rizik od multiple skleroze
Izgleda da su ljudi koji redovito jedu ribu izloženi manjem riizku od razvoja multiple skleroze, ukazuje nova američka studija u koje je sudjelovalo više od 1.100 osoba prosječne dobi od 36 godina. Naime, pokazalo se da su osobe koje jedu ribu najmanje jednom tjedno i uzimaju svakodnevno dodatke omega-3 masnih kiselina, izložene 45 posto manjem riziku od razvoja multiple skleroze nego osobe koje jedu ribu manje od jednom mjesečno i ne uzimaju dodatke omega-3 masnih kiselina.
Prema mišljenju stručnjaka, rezultati ove studije pokazuju potencijalnu korist od konzumacije plodova mora. Inače, redovito konzumiranje ribe je već ranije povezano s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje je također analiziralo 13 varijacija gena za koje je poznato da reguliraju razine masnih kiselina. Dvije od 13 varijacija bile su povezane s nižim rizikom od multiple skleroze, bez obzira na konzumaciju ribe. Što ukazuje da neki ljudi imaju genetsku prednost u reguliranju razine masnih kiselina.
Valja spomenuti da omega-3 masne kiseline imaju neuroprotektivno i protuupalno djelovanje, koje potencijalno može štititi od razvoja multiple skleroze.
Izvor:
American Academy of Neurology's annual meeting