Konzumacija prehrambenih vlakana povezana s manjim rizikom od depresije
Prehrambena vlakna su uobičajeni dio zdrave prehrane, a njihova konzumacija pomaže u smanjivanju rizika od dijabetesa, srčane bolesti i nekih vrsta karcinoma. Novo istraživanje također sugerira da bi njihova konzumacija mogla biti povezana sa smanjenim rizikom od depresije, posebno u žena u premenopauzi.
Prehrambena vlakna nalaze se uglavnom u voću, povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama.
Inače, depresija je puno češća u žena, a promjene u razini hormona kod žena u perimenopauzi povezane su s depresijom.
Procjenjuje se da više od 264 milijuna ljudi diljem svijeta ima depresiju.
Povezanost prehrambenih vlakana i depresije može se djelomično objasniti interakcijama crijeva i mozga, jer se pretpostavlja da promjene u sastavu mikrobiote crijeva mogu utjecati na neurotransmisiju. Inače, vlakna poboljšavaju bogatstvo i raznolikost crijevne mikrobiote.
Izvor:
Menopause