Konzumacija luka i češnjaka može smanjiti rizik od raka dojke
Američki znanstvenici otkrili su da svakodnevno konzumiranje luka i češnjaka može značajno smanjiti rizik od razvoja raka dojke, jednog od najagresivnijih karcinoma. Rak dojke je drugi najčešći rak općenito, a ujedno je i najčešće dijagnosticirani rak kod žena.
Inače, ovo istraživanje također ističe važnost konzumiranja namirnica biljnog porijekla u borbi protiv raka, i to posebno raka dojke.
Žene koje su konzumirale luk i češnjak više od jednom dnevno, imale su 67 posto manji rizik od razvoja raka dojke u usporedbi s ženama koje ih nikad nisu konzumirale.
Rezultati ove studije jasno pokazuju da konzumacija luka i češnjaka ima zaštitna svojstva protiv raka dojke, ističu znanstvenici.
Valja istaknuti, da su luk i češnjak bogati organosulfarnim spojevima i flavonoidima za koje se zna da imaju antioksidacijska svojstva. Od ranije je poznato da organosulfarni spojevi u češnjaku pokazuju zaštitne učinke protiv raka jednjaka, raka želuca, raka debelog crijeva i raka pluća.
Izvor:
Nutrition and Cancer