Konzumacija crvenog mesa povećava rizik od raka dojke


Konzumacija crvenog mesa povećava rizik od raka dojke

Američko istraživanje provedeno na više od 42.000 žena pokazalo je da konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od razvoja raka dojke. Naime, ljubiteljice crvenog mesa imale su u odnosu na žene koje ne jedu velike količine crvenog mesa, 23 posto veći rizik od razvoja raka dojke.

Žene koje su najviše konzumirale perad, imale su za 15 posto manji rizik od raka dojke u usporedbi s ženama koje su je jele najmanje.

Stoga bi jedan od načina smanjivanja rizika od raka dojke mogla biti zamjena u prehrani crvenog mesa sa peradi.

Inače, manje konzumiranje crvenog mesa smanjuje rizik od raka debelog crijeva, kardiovaskularne bolesti  te dijabetesa tipa 2. Jednako tako, ono smanjuje sveukupnu smrtnost.

Izvor:
International Journal of Cancer 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.