Karotenoidi iz voća i povrća smanjuju rizik od raka dojke?
Analiza osam studija pokazala je da su žene koje imaju više razine karotenoida, mikronutrijenata koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća, izložene manjem riziku od raka dojke, posebice raka dojke koji je negativan na estrogenske receptore.
Treba istaknuti da je prethodno istraživanje pokazalo da karotenoidi mogu spriječiti rast i širenje raka dojke.
Karotenoidi se mogu naći u mrkvi, špinatu, kelju, rajčici, paprici, slatkom krumpiru i drugom povrću i voću.
Rezultati ove analize ukazuju da su razine cirkulirajućih karotenoida prvi promjenjivi čimbenik rizika za rak dojke koji je ER-negativan.
Iako ova analiza ukazuje na vezu između razine karotenoida i rizika od raka dojke, ona ne dokazuje da karotenoidi sprječavaju rak dojke, ističu stručnjaci.
Izvor:
Journal of the National Cancer Institute