Hrana bogata kalijem može smanjiti rizik od moždanog udara
Analiza 11 studija u koje je bilo uključeno 247.510 ispitanika pokazala je da konzumiranje hrane bogate kalijem može smanjiti rizik od moždanog udara za 21 posto. Isto tako pokazalo se da konzumiranje hrane bogate kalijem može smanjiti rizik i od srčane bolesti. Dobar izvor kalija su banane, dinje, naranče, rajčice te drugo voće i povrće, kao i riba, perad te mliječni proizvodi.
Naime pokazalo se da su ljudi koji su konzumirali 1,64 grama kalija dnevno imali manji rizik od moždanog udara i srčane bolesti. Da bi se osigurale te količine kalija dovoljno je pet obroka voća i povrća dnevno.
Rezultati studije ukazuju da kalij ne samo da ima antihipertenzivni učinak nego usporava i aterosklerozu.
Prema mišljenju znanstvenika veći unos kalija siguran je za većinu ljudi, osim za bubrežne bolesnike ili bolesnike koji uzimaju lijekove za snižavanje razine kalija.
Izvor:
Journal of the American College of Cardiology