Folna kiselina povezana s rastom stanica raka dojke
Laboratorijsko istraživanje provedeno na štakorima pokazalo je da uzimanje velikih količina folne kiseline može povećati rizik od razvoja raka dojke.
Inače, velik broj žena koje planiraju ostati trudne uzimaju dodatke folne kiseline kako bi se smanjio rizik od razvoja malformacija kod novorođenčeta kao što su spina bifida (rascjep kralježnice u lumbosakralnom predjelu) i anencefalija (nepotpun razvoj mozga i kostiju lubanje).
Također, nekoliko je istraživanja pokazalo da folna kiselina može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
Folna kiselina ili vitamin B9 spada u grupu vitamina topljivih u vodi s koenzimatskim djelovanjem. Najviše je ima u jetri, bubregu, zelenom povrću (npr. špinat i brokula), kvascu i orasima. Preporučena dnevna doza folne kiseline iznosi 400 mikrograma.
Rezultati ovog istraživanja osobito su važni jer veliki broj oboljelih od raka dojke nakon postavljanja dijagnoze uzima dodatke vitamina.
Ovo istraživanje je pokazalo da uzimanje dnevnih doza folne kiseline, koje su 2,5 do 5 puta više, potiče rast prekanceroznih stanica ili stanica raka mliječne žlijezde štakora.
Izvor:
PLoS ONE