Fermentirani mliječni proizvodi mogu poboljšati imunitet crijevne sluznice
Crijevna mikrobiota igra ključnu ulogu u regulaciji imuniteta crijevne sluznice i funkcije crijevne barijere. Disbioza je stoga povezana s prekidom imunološke homeostaze sluznice, što dovodi do upalnih bolesti crijeva. U tom kontekstu, probiotičke bakterije, uključujući novu generaciju crijevnih probiotika, mogu održavati crijevnu homeostazu i promicati zdravlje.
Inače, malo se zna o utjecaju fermentiranih mliječnih proizvoda u ovom kontekstu, a oni predstavljaju glavni izvor živih i aktivnih bakterija. Svakodnevna prehrana osigurava veliki broj bakterija čiji učinak na imunitet sluznice zaslužuje pozornost.
Među bakterijama u fermentiranim mliječnim proizvodima, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis i Propionibacterium freudenreichii su na vrhu, budući da se unose u visokim koncentracijama u fermentiranom mlijeku ili sirevima. Ove bakterije, na soj specifičan način, moduliraju imunološki odgovor i mogu ublažiti kolitis.
Izvor:
Immunology Letters