Crvene ljute paprike smanjuju rizik od srčane bolesti
Izgleda da prehrana koja sadrži crvene ljute paprike može pomoći u smanjivanju rizika od srčane bolesti, ukazuje nova studija.
Redovita konzumacija čili paprika bila je povezana s manjom smrtnošću od svih uzroka, manjom smrtnošću od kardiovaskularne bolesti, te manjom smrtnošću od ishemijske bolesti srca i moždanog udara.
Osobe koje su jele čili paprike najmanje četiri puta tjedno, imale su 23 posto niži rizik od smrti od bilo kojeg uzroka i 34 posto niži rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti. Jednako tako, spomenute osobe su bile zdravije i bez hipertenzije.
Inače, i neke ranije studije su ukazivale na zaštitno djelovanje čili paprika na srce i krvne žile.
Smatra se da je za ovaj zaštitni učinak zaslužan kapsaicin. Poznato je da slatke paprike ne sadrže kapsaicin, a ljute paprike su bogate kapsaicinom.
Izvor:
Journal of the American College of Cardiology