Često konzumiranje ribe može smanjiti rizik od moždanog udara


Često konzumiranje ribe može smanjiti rizik od moždanog udara

Analiza 15 studija pokazala je da su ljudi koji jedu ribu nekoliko puta tjedno izloženi manjem riziku od razvoja moždanog udara nego ljudi koji rijetko jedu ribu ili ju uopće ne jedu.

Rizik je bio manji za 6 do 12 posto, ovisno o tome koliko se obroka ribe tijekom tjedna pojelo.

Znanstvenici pretpostavljaju da su za pozitivan učinak konzumiranja ribe na smanjenje rizika od moždanog udara odgovorne omega-3 masne kiseline i njihov učinak na krvni tlak i kolesterol.

Jednako tako, znanstvenici ističu da vitamin D, selen i određeni proteini koji se mogu naći u ribi također mogu pomoći u smanjivanju rizika od moždanog udara.

Inače čimbenici rizika za moždani udar su pušenje, konzumiranje alkohola, prekomjerna tjelesna težina, povišeni krvni tlak te povišena razina kolesterola.

Izvor:
Stroke

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.