Čaj može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tip 2
20.09.2022. 09:44
20.09.2022. 09:25
| European Association for the Study of Diabetes | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Rezultati analize 19 studija pokazali su da je ispijanje četiri ili više šalica crnog, zelenog ili oolong čaja svaki dan, povezano sa 17 posto manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 tijekom narednih deset godina.
Iako je potrebno provesti više istraživanja kako bi se odredila točna doza i mehanizmi koji stoje iza ovih opažanja, ovo otkriće sugerira da je pijenje čaja korisno za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, ali samo u visokim dozama (najmanje 4 šalice dnevno).
Prema mišljenju stručnjaka, moguće je da određene komponente u čaju, poput polifenola, mogu smanjiti razinu glukoze u krvi, a veće količine tih bioaktivnih spojeva mogu biti potrebne da bi bile učinkovite.
Izvor:
European Association for the Study of Diabetes