Čimbenici rizika za rak želuca
26.07.2015. 13:24
14.04.2012. 20:53
U čimbenike rizika koji povećavaju rizik od raka želuca ubrajaju se:
- kronična infekcija s Helicobacter pylori
- konzumiranje soljene, sušene i dimljene hrane
- nedovoljno konzumiranje voća i povrća
- obiteljska sklonost raku želuca - oko 10 posto slučajeva raka želuca pojavljuje se nasljedno
- kronični gastritis
- ulkus želuca
- perniciozna anemija - povezana je s atrofičnim gastritisom te nedostatkom intrinzičnog faktora, što povećava rizik od raka želuca
- pušenje - muškarci koj puše imaju 1,5 puta veći rizik od raka želuca
- polipi želuca
- prethodni kirurški zahvat na želucu - dolazi do promjene pH u želucu te posljedične metaplazije i displazije stanica
- infekcija Epstein-Barr virusom - povezana je s rijetkim oblikom raka želuca koji je sličan limfoepiteliomu
- pretilost - povećava rizik od razvoja raka želuca u području kardije
- izlaganje zračenju
- bisfosfonati, lijekovi za osteoporozu - povećavaju rizik od raka jednjaka i želuca
Zadnja izmjena: 26.07.2015.